کبد چرب

کبد چرب
 

کبد چرب

 

کبد چرب

یکی از فعالیت های مهم کبد،ذخیره سازی و سوخت و ساز چربیها در بدن است.

کبد در حالت طبیعی در ۱۰۰گرم وزن خود ۵ گرم چربی دارد ؛ زمانیکه مقدار چربی به بیش از ۵درصد وزن آن افزایش یابد کبدچرب اتفاق می افتد .

انباشته شدن چربی در سلولهای کبدی میتواند به التهاب این سلولها منجر شود .

علل کبد چرب:

  • چاقی به ویژه چاقی شکمی
  •  اختلال در چربیهای خون
  • بیماری دیابت
  • مصرف مشروبات الکلی
  • رژیم غذایی غلط و سوء تغذیه
  • مصرف برخی داروها به مدت طولانی
  • مسمومیت با مواد سمی

علائم و نشانه ها:

بیماری کبدچرب معمولا علامت خاصی نداردو به دنبال انجام آزمایشات دوره ای و اختلال در آنزیم های کبدی و یا در زمان انجام سونوگرافی وجود کبدچرب تشخیص داده میشود .

البته اختلالات آنزیمی منحصرا نشانه ی وجود کبد چرب نمیباشد و تشخیص های قطعی تر با سونوگرافی، فیبرواسکن

و یا انجام بیوپسی صورت میگیرد .

در برخی موارد این بیماری با علائمی نظیر خستگی و احساس ناراحتی در قسمت فوقانی شکم همراه است و در موارد شدید درد شکم ، تهوع ، بزرگی کبد و زردی دیده میشود .

درمان:

مهم ترین روش درمانی در این بیماری ،رفع علت زمینه ای بروز بیماریست.

کاهش وزن در افراد چاق ،عدم مصرف مشروبات الکلی،کنترل بیماری دیابت،فعالیت بدنی منظم و به طور کلی تغییر در شیوه زندگی است .

کاهش وزن

برخی از روشهای سریع کاهش وزن مثل جراحی و رژیم های بسیار سخت میتواند سبب تشدید کبد چرب شود

 در بیماران مبتلا به کبدچرب کاهش وزن باید به صورت تدریجی و متعادل صورت بگیرد (نیم تا یک کیلو در ماه)

ورزش و فعالیت بدنی

فعالیت بدنی منظم هم در کاهش وزن و در تنظیم متابولیکی بدن و در نتیجه درمان کبدچرب موثر است

پیاده روی منظم ؛روزانه نیم ساعت میتواند در بهبود فرد موثر باشد .

رژیم غذایی مناسب در درمان کبدچرب

 *مصرف سبزیجات تازه و رنگی در وعده ها و میان وعده ها

*استفاده از حبوبات ( عدس،ماش،لوبیا،لپه)

*استفاده از غلات کامل و نان های سبوسدار به جای نان لواش، باگت و ساندویچی

* طبخ و مصرف غذا به صورت آبپز و بخارپز

*استفاده از روغن های مایع گیاهی ( زیتون،کنجد،کانولا،کلزا )  به مقدار کم

*کاهش مصرف چربی؛ به ویژه چربیهای اشباع ( پرهیز از مصرف کره،خامه،روغن حیوانی،پیه،دنبه،سرشیر،کله پاچه،لبنیات پرچرب،سس مایونز،غذاهای سرخ شده و پرچرب و فست فودی)

*پرهیز از مصرف روغن های جامد هیدروژنه و کره و مارگارین و چربی های حیوانی

*محدودیت مصرف قندهای ساده ( قند،شکر،انواع شیرینی جات ، آبنبات، شکلات، نوشابه،شربت،آبمیوه های صنعتی و مربا)

*محدودیت مصرف غذاهای آماده و فراوری شده و سوسیس و کالباس و غذای کنسروی

مواد غذایی مفید در درمان کبد چرب:

  • سبزیجات و میوه های غنی از آنتی اکسیدان
  • ویتامین ای
  • ویتامین دی
  • امگا سه  
  • سیلیمارین یا گیاه خارمریم
  • پروبیوتیک ها
  • چای سبز
  • زنجبیل
  • زردچوبه
  • دارچین
  • و نیز عرقیات گیاهی
  • شاه تره ،خارشتر و کاسنی

برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.