کبد چرب
یکی از فعالیت های مهم کبد،ذخیره سازی و سوخت و ساز چربیها در بدن است.
کبد در حالت طبیعی در ۱۰۰گرم وزن خود ۵ گرم چربی دارد ؛ زمانیکه مقدار چربی به بیش از ۵درصد وزن آن افزایش یابد کبدچرب اتفاق می افتد .
انباشته شدن چربی در سلولهای کبدی میتواند به التهاب این سلولها منجر شود .
علل کبد چرب:
- چاقی به ویژه چاقی شکمی
- اختلال در چربیهای خون
- بیماری دیابت
- مصرف مشروبات الکلی
- رژیم غذایی غلط و سوء تغذیه
- مصرف برخی داروها به مدت طولانی
- مسمومیت با مواد سمی
علائم و نشانه ها:
بیماری کبدچرب معمولا علامت خاصی نداردو به دنبال انجام آزمایشات دوره ای و اختلال در آنزیم های کبدی و یا در زمان انجام سونوگرافی وجود کبدچرب تشخیص داده میشود .
البته اختلالات آنزیمی منحصرا نشانه ی وجود کبد چرب نمیباشد و تشخیص های قطعی تر با سونوگرافی، فیبرواسکن
و یا انجام بیوپسی صورت میگیرد .
در برخی موارد این بیماری با علائمی نظیر خستگی و احساس ناراحتی در قسمت فوقانی شکم همراه است و در موارد شدید درد شکم ، تهوع ، بزرگی کبد و زردی دیده میشود .
درمان:
مهم ترین روش درمانی در این بیماری ،رفع علت زمینه ای بروز بیماریست.
کاهش وزن در افراد چاق ،عدم مصرف مشروبات الکلی،کنترل بیماری دیابت،فعالیت بدنی منظم و به طور کلی تغییر در شیوه زندگی است .
کاهش وزن
برخی از روشهای سریع کاهش وزن مثل جراحی و رژیم های بسیار سخت میتواند سبب تشدید کبد چرب شود
در بیماران مبتلا به کبدچرب کاهش وزن باید به صورت تدریجی و متعادل صورت بگیرد (نیم تا یک کیلو در ماه)
ورزش و فعالیت بدنی
فعالیت بدنی منظم هم در کاهش وزن و در تنظیم متابولیکی بدن و در نتیجه درمان کبدچرب موثر است
پیاده روی منظم ؛روزانه نیم ساعت میتواند در بهبود فرد موثر باشد .
رژیم غذایی مناسب در درمان کبدچرب
*مصرف سبزیجات تازه و رنگی در وعده ها و میان وعده ها
*استفاده از حبوبات ( عدس،ماش،لوبیا،لپه)
*استفاده از غلات کامل و نان های سبوسدار به جای نان لواش، باگت و ساندویچی
* طبخ و مصرف غذا به صورت آبپز و بخارپز
*استفاده از روغن های مایع گیاهی ( زیتون،کنجد،کانولا،کلزا ) به مقدار کم
*کاهش مصرف چربی؛ به ویژه چربیهای اشباع ( پرهیز از مصرف کره،خامه،روغن حیوانی،پیه،دنبه،سرشیر،کله پاچه،لبنیات پرچرب،سس مایونز،غذاهای سرخ شده و پرچرب و فست فودی)
*پرهیز از مصرف روغن های جامد هیدروژنه و کره و مارگارین و چربی های حیوانی
*محدودیت مصرف قندهای ساده ( قند،شکر،انواع شیرینی جات ، آبنبات، شکلات، نوشابه،شربت،آبمیوه های صنعتی و مربا)
*محدودیت مصرف غذاهای آماده و فراوری شده و سوسیس و کالباس و غذای کنسروی
مواد غذایی مفید در درمان کبد چرب:
- سبزیجات و میوه های غنی از آنتی اکسیدان
- ویتامین ای
- ویتامین دی
- امگا سه
- سیلیمارین یا گیاه خارمریم
- پروبیوتیک ها
- چای سبز
- زنجبیل
- زردچوبه
- دارچین
- و نیز عرقیات گیاهی
- شاه تره ،خارشتر و کاسنی