تغذیه در سالمندی

تغذیه در سالمندی

 

 توجه به تغذیه سالمندان به دلیل تغییر نیازهای تغذیه ای بدن در این سن از اهمیت بالایی برخوردار است.
نیاز به مواد مغذی متاثر از:-داروها-بیماریها-و پدیده های دوران سالمندی بوده لذا درافراد مختلف با یکدیگر متفاوت است.

مشکلات تغذیه ای در سالمندان

مشکلات شایع سالمندی که عمدتا از طریق تغذیه اصولی و سبک زندگی سالم قابل پیشگیری یا کنترل هستند عبارتند از  :
چاقی و اضافه وزن
-فشار خون بالا
-دیابت و مقاومت به انسولین
-چربی خون بالا

پوکی استخوان
-کبدچرب

سالمندان علیرغم نیاز بیشتر به آب و مایعات ، اغلب کمتر احساس تشنگی میکنند و به همین دلیل احتمال بروز کم آبی ،سردرد و یبوست در آنها زیاد است .
با افزایش سن نیاز به انرژی کاهش می یابد لذا غذای مصرفی باید متناسب با نیاز بدن فرد باشد و اضافه دریافت منجر به بروز چاقی و سندروم متابولیک میشود .
با افزایش سن جذب کلسیم و تولید ویتامین دی کاهش می یابد که اثر مخربی بر سلامت استخوان ها دارد و موجب افزایش احتمال شکستگی میشود .

بروز نفخ و برگشت غذا از دیگر مشکلاتی است که گریبان گیر برخی از سالمندان میشود .
بی اشتهایی و کاهش میل به غذا به علت کاهش حس چشایی و بویایی به مدت طولانی سبب کاهش دریافت غذا، سوء تغذیه ومشکلات مرتبط با آن میشود .

در برخی افراد ، با افزایش سن عدم تحمل گوارشی شیر اتفاق می افتد .
با افزایش سن توانایی جذب ویتامین ب ۱۲ کاهش می یابد.
همچنین کمبود ویتامین ب ۶ در این سنین شایع است ، زیرا سوخت و ساز آن افزایش و دریافت آن کاهش می یابد .
کمخونی فقر آهن در سالمندی شایع نمی باشد اما دریافت کم غذا یا سوء تغذیه منجر به کم خونی میشود.
دریافت و جذب روی با افزایش سن ،کاهش می یابد ، همچنین کمبود منیزیم که در استحکام و مقدار توده عضلانی بدن موثر است دیده میشود .
با افزایش سن در بسیاری افراد دندان ها به دلایل مختلف دچار مشکل شده و دندانهای مصنوعی جایگزین آن میشود که محدودیت هایی را در غذا خوردن برای فرد ایجادمیکند.
با افزایش سن میزان توده چربی بدن افزایش می یابد و لذا احتمال چاقی و بروز بیماریهای قلبی-عروقی و سندروم متابولیک افزایش می یابد.

الگوی صحیح تغذیه در سالمندان

تغذیه صحیح در حقیقت رعایت دو اصل تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه می باشد.
تعادل :
به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد غذایی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن می باشد .
تنوع :
به معنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی که در ۷ گروه اصلی غذایی معرفی میشوند .

 سالمندان به جای ۳ وعده سنگین و حجیم ۶ وعده کم حجم و متعدد مصرف کنند .
همچنین توصیه اکید به کاهش مصرف چربی و غذاهای سرخ شده و پرچرب نمک و غذاهای شور و دودی قند و شکر و نبات و نوشابه و آبمیوه های صنعتی و سایر قندهای ساده و مواد خیلی شیرین.

غذای سالمند باید ساده ، کم حجم و نزدیک به علائق او باشد.
غذا بیشتر شامل پروتئین ، کربوهیدرات پیچیده و شامل سبزیجات باشد.
غذا به صورت آبپز و بخارپز و کم چرب و کم نمک طبخ شود.
انرژی غذا متناسب با قد ، وزن و فعالیت روزانه سالمند باشد.
روزانه حداقل ۶ لیوان آب مصرف شود تا از عوارضی چون سردرد و یبوست جلوگیری شود( هر دو ساعت ، حتی بدون احساس تشنگی )
پروتئین بدن از منابع با کیفیت تامین شود (ماهی ، تخم مرغ  ، مرغ ، شیر و لبنیات ، مغزیجات خام و بدون نمک ، حبوبات )
سبزیجات تازه به شکل خام یا پخته و میوه ها برای تامین ویتامین ها ، املاح ، فیبر و آنتی اکسیدان ها به قدر کفایت مصرف شود.

مکمل های آهن و کلسیم همزمان با روی استفاده نشود.
چای بلافاصله بعد از غذا سرو نشود .
پوست مرغ و چربی گوشت ها قبل از طبخ جداسازی شود .
در هفته حداقل پنج بار ، هر بار به مدت نیم ساعت پیاده روی منظم انجام شود .
 اگر سالمند دچار مشکلات دهانی و یا دندانی است غذاها رو به صورت نرم و پوره شده مصرف کند .
به جای استفاده از مغزیجات خام و سفت از پودر مغزیجات استفاده شود و به جای مصرف انواع سبزیجات خام ، از انواع بخارپز شده سبزیجات همراه غذا و یا در میان وعده ها استفاده  شود.

منابع اسید فولیک ( انواع گوشت، غلات ، حبوبات ، مرکبات ، موز، جوانه ها ، نخودفرنگی) به منظور کاهش خطر بیماریهای قلبی _ عروقی ، پیشگیری از افسردگی و آلزایمر و پیشگیری از ابتلا به سرطان های روده بزرگ ، سینه ، مری و معده در رژیم غذایی گنجانده  شود .

برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.