آسیب عصب
آسیب عصب های دست و پا معمولا بدنبال ضربه ایجاد میشود. ضربات میتوانند با عث پاره شدن، له شدن، کشیده شدن، خفه شدن و فشار به عصب شوند.
آسیب های اعصاب یا همراه با زخم باز و یا بدون زخم و بصورت بسته ایجاد می شود. اگر آسیب عصب همراه با زخم است معمولا عصب پاره شده و بیمار نیاز به عمل جراحی (ترمیم یا پیوند عصب، انتقال عصب یا تاندون) دارد. اگر آسیب بدون زخم ایجاد شده باشد معمولا عصب پاره نبوده و فقط کشیده شده و یا تحت فشار قرار گرفته که بعد از گذشت مدتی خودبخود خوب میشود و بیمار تا سه ماه تحت نظر پزشک قرار می گیرد.
مراقبتهای پس از جراحی های ترمیم عصب:
بعد از ترمیم عصب، بافت عصبی در محل ترمیم شده باید رشد کرده و خود را به بافت هدف ( برای عصب حسی: پوست و برای عصب حرکتی: عضله ) برساند. سرعت رشد بافت عصبی روزی یک میلیمتر است. پس بلافاصله بعد از ترمیم عصب حس یا حرکت اندام بهبود نمی یابد و باید مدتی صبر کرد. در این مدت عضلاتی که بدون عصب مانده اند ضعیف میشوند بنابراین در این مدت باید عضلات را به فعالیت وادار کرد. این کار باید روزانه با تحریک الکتریکی عضلات توسط فیزیوتراپ انجام شود.
در مواردی که به علت بسته بودن آسیب عصبی پزشک معالج ترجیح میدهد مدتی صبر کند، مفاصل اندام به علت فلج بودن عصب حرکت نمیکنند و این حرکت نکردن میتواند موجب خشکی مفصل شود. پس باید مفاصل اندام فلج بطور مکرر با کمک دست سالم بیمار در تمام جهات حرکت داده شود تا دچار خشکی نشود.
داشتن رژیم غذایی مناسب باعث افزایش سرعت ترمیم و بهبودی ناحیه آسیب دیده می شود.
منابع خوب پروتئین عبارتاند از:
- مرغ بدون چربی، گوشت، ماهی، تخم مرغ، لوبیا، عدس، لبنیات، دانه سویا
منابع غنی از ویتامین C عبارتاند از:
- انواع توتها، آناناس، مرکبات (پرتقال و گریپ فروت) ، فلفل، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، سیب زمینی شیرین
منابع غذایی روی عبارتاند از:
- گوشت گاو، تخمه کدو تنبل، اسفناج، پنیر، لوبیا، ماهی، آجیل
مواد حاوی پتاسیم و منیزیوم:
- آووکادو، نارگیل، موز، قارچ، سیب زمینی شیرین
منابع خوب ویتامین Aو E عبارتاند از:
- جوانه گندم، ماهی سالمون، آجیل، روغن زیتون، تخم مرغ، سبزیجات برگ دار