خود مراقبتی درآتل وگچ گیری
- عضو گچ گرفته شده تا۲۴ ساعت در هوای آزاد قرار گیرد تا کاملا خشک شود. رطوبت ، گچ را ضعیف و شل میکند. گرچه ممکن است فکر کنید آب بر استحکام و دوام فایبرگلاس تاثیری ندارد ولی خیس شدن لایه پنبه ای که بین فایبرگلاس و پوست قرار گرفته، میتواند موجب مشکلات پوستی شود.
- به دلیل اینکه گچ های معمولی در موقع خشک شدن ، گرم می شوند ، لذا توصیه می شود از انداختن پتو یا روانداز بر روی عضو گچ گرفته شده به مدت ۷۲ – ۲۴ ساعت اجتناب شود .
- در هنگام استحمام دو لایه پلاستیک را روی گچ یا آتل خود بپیچید تا آب به آن نفوذ نکند.
- در ۲۴ ساعت اول گچ گیری، روی اندام گچ گرفته شده وزن نگذارید وعضو گچ گیری شده را روی سطح لبه دار قرار ندهیدو عضو روی بالشت نرم قرار گیرد.
- اگر پزشکتان به شما اجازه راه رفتن با گچ را داده است این کار را تا موقعی که گچ شما کاملا خشک و سفت نشده است انجام ندهید. این زمان برای فایبرگلاس یک ساعت و برای گچ ۳-۲ روز است.
- باند پنبه ای را که در زیر گچ یا آتل قرار داده شده است را بیرون نیاورید.
- اگر پوست شما خارش داشت چیزی را برای خاراندن در زیر گچ نبرید. این کار ممکن است پوست شما را زخمی کند و چون روی پوست بسته است احتمال عفونت آن وجود دارد و اگر عفونت کند چون محل قابل دیدن نیست ممکن است متوجه آن نشده و برای شما خطر ایجاد کند. در صورت خارش با هوای سرد سشوار ، خارش را برطرف کنید. .اگر خارش مداوم بود با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
- لبه های زیادی یا قسمت هایی از گچ یا آتل را بدون مشورت با پزشک، سر خود برش ندهید.
- پوست دور گچ یا آتل را مرتب نگاه کنید. اگر قرمز یا زخمی بود به پزشکتان اطلاع دهید.
- نقاط مستعد زخم فشاری در قالبهای گچی پا شامل پاشنه ، قوزک ها ، پشت پا و کشک زانو و در قالبهای دست آرنج و مچ می باشد..
- در صورت وجود درد شدید در نقاط مستعد ،بوی بد و مرطوب شدن گچ با ترشحات داخلی به پزشک مراجعه کنید .
- اگر بیمار ناتوان است هر ۲ ساعت او را تغییر وضعیت دهید تا دچار زخم فشاری نشود .
- مرتب گچ یا آتل خود را نگاه کنید. اگر ترک برداشت به پزشکتان اطلاع بدهید.
- جهت پیشگیری از ایجاد لخته و عوارض بعدی آن، پس از بی حرکتی و گچ گیری اندام تحتانی (لگن، ران و ساق پا) معمولا داروی ضد لخته مانند آمپول انوکسپارین (کلکسان) و یا قرص ریواروکسابان (آکسابین) توسط پزشک تجویز می شود.
- تمام مفاصل و اندام های سا لم را ورزش دهید تا ضعیف نشوند .
- جهت پیشگیری از ضعیف شدن عضلات در گچ و برای خونرسانی بهتر ، هر ساعت یکبار این عضلات را ۵ تا ۱۰ ثانیه منقبض و سپس شل کنید و انگشتان عضو را باز و بسته کنید .
- در گچ پا حین راه رفتن وزن بدن را روی عضو مبتلا نیندازید و از عصا برای راه رفتن استفاده کنید. اگر پزشک اجازه داد از دمپایی های مخصوصی (کفش گچ پا) برای راه رفتن استفاده کنید.
- حین راه رفتن گچ دست را با باند یا پارچه ای طوری که به گردن فشار نیاورد از گردن آویزان کنید.
- انگشتان اندام در گچ را از نظر رنگ ،حس ،حرکت و گرمی کنترل کنید چون نشانه خونرسانی و سلامت عصبی اندام است و هرگونه بی حسی و گزگزو کبودی و ورم و درد شدید را به پزشک معالج اطلاع دهید.
- پس از برداشتن گچ شستشوی عضو با روغن های معدنی و آب به بهبود خون رسانی پوست کمک میکند .
پیشگیری از تورم و درد اندام بدنبال شکستگی
گاهی اوقات در ۳-۲ روز اول بعد از گچ گیری ممکن است تورم اندام بیشتر شده و بیمار احساس کند گچ سفت شده و به اندامش فشار وارد میکند. برای پیشگیری از این وضعیت باید به نکات زیر توجه کرد :
- باید در چند روز اول بعد از گچ گیری دراز کشیده و یک یا چند بالشت زیر اندام طوری قرار دهید که ساق یا ساعد بالاتر از سطح قلب قرار بگیرد. با این کار خون و مایعات از اندام به طرف قلب بازگشت کرده و تورم کم میشود. در صورت ایجاد تورم هم می توان با این اقدام تورم و در نتیجه درد ناحیه را کم کرد.
- انگشتان دست یا پای شکسته شده را مکرراً حرکت بدهید.
- مقداری یخ خرد شده را در یک کیسه پلاستیکی خشک قرار داده و آنرا در روی گچ یا آتل در محل ضایعه دیده قرار دهید. ( هر دو ساعت به مدت بیست دقیقه )
- داروهایی مانند استامینوفن یا سایر مسکنها میتوانند درد ناشی از شکستگی استخوان را کاهش داده و تسکین دهند.
- در اغلب موارد، پس از درمان شکستگی استخوان پزشک متخصص چند جلسه فیزیوتراپی تجویز خواهد کرد که در کاهش درد و مشکلات احتمالی ناشی از شکستگی استخوان تاثیرگذار خواهند بود.
- از روشهای انحراف فکر مانند گوش دادن به موسیقی، دیدن فیلم و هم صحبتی با دوستان می توان برای کاهش درد و آرام سازی استفاده کرد.
بالاتر قراردادن عضو در گچ مراقبت بسیار مهمی است که باعث پیشگیری از ورم ،درد و پیشگیری از قطع خونرسانی می شود .