جراحی ستون فقرات
جراحی ستون فقرات یکی از مشکل ترین عمل ها می باشد که مراقبت های ویژه ای باید بعد از عمل توسط اطرافیان انجام شود که باعث بهبودی سریعتر شود.
مراقبت های بعد از عمل جراحی ستون فقرات:
بعد از عمل جراحی توصیه می شود بیمار به استراحت های طولانی مدت بپردازد ( منظور از استراحت بی حرکتی و خوابیدن نیست بلکه بیمار مرتب راه برود ، اما فعالیتهای سنگین و سر کار رفتن ممنوع است). این مسئله شاید برای بیمارخوشایند نباشد و از نظر روحی و عاطفی به هم می ریزد. این افراد باید کاهش درد های خود را یک نکته مثبت بدانند و از این مسئله خوشحال شوند و آن را جشن بگیرند. فکر مثبت روی بهبودی تاثیر زیادی دارد و یکی از وظایف اصلی اطرافیان شاد نگه داشتن بیمار می باشد.
مراقبت مهم دیگر مصرف به موقع دارو های خاصی است که پزشک دستور می دهد.
چه درد هایی بعد از جراحی باید جدی گرفته شود ؟
معمولا بعد از جراحی ستون فقرات یا کمر، درد وجود دارد و باید قبل از عمل جراحی در مورد آن اطلاعات لازم را داشته باشید اما یک سری از درد ها را باید جدی بگیرید و به پزشک خود اطلاع دهید:
- اگر بازو یا ساق پای شما درد شدیدی پیدا می کند نشان دهنده این است که لخته خون در بدن شما ایجاد شده است.
- دردهای حاد در ناحیه عمل که بیشتر از حد تحمل باشد و احتمال ایجاد عفونت دارد.
خود مراقبتی بعد از عمل در منزل:
۱– استفاده از کمربند های طبی :کمربند طبی در جراحی دیسک کمر توصیه می شود، در شکستگی مهره و پلاتین گذاری کمربند فلزی و بزرگ ( بریس) توصیه می شود. این کمربندها می توانند وضع قرار گیری کمر شما در بهترین حالت قرار بدهد و به کاهش درد های شما کمک کند و بهتر است در هنگام فعالیت از آن استفاده کنید.
۲– کنترل درد: علاوه بر مسکنی که پزشک دستور می دهد، روشهایی مثل کمپرس ( اول سرد و سپس گرم که مستقیماً روی محل برش جراحی قرار نگیرد)، ماساژ ، استراحتهای کوتاه مدت و تغییر حالتهای مکرر در وضعیت قرارگیری بدن در کاهش درد موثر هستند.
۳– مصرف داروها: داروهای تجویز شده که حالت مسکن و ضد التهابی دارند را به موقع مصرف کنید. گاهی لازم است از ملین ها نیز استفاده کنید زیرا دارو های ضد التهابی و مسکن می تواند باعث یبوست شود .
۴-پانسمان : روزانه یا یک روز در میان به صورت استریل انجام شود و دو هفته بعد با دستور پزشک بخیه ها کشیده شود.
۴– آماده سازی محیط منزل :از آن جا که فرد بیمار لازم است مدت زمان زیادی را برای بهبودی در منزل استراحت کند لازم است قبل از آن خانه خود را آماده کند. به طور مثال اگر تخت خواب شما در طبقه بالا قرار دارد آن را به طبقه اول منتقل کنید تا مجبور نشوید از پله ها بالا روید. همچنین به تمامی مراحل بعد از عمل فکر کنید که چه چیز هایی نیاز دارید (مانند تلفن، عصا یا واکر، داروها و …) و آن ها در محلی مناسب در نزدیک تخت خواب خود قرار دهید تا به آنها دسترسی داشته باشید.
۵– فیزیوتراپی : انجام فیزیوتراپی بدون اینکه فشار زیادی به کمر وارد کند، انعطاف پذیری و کشش عضلات شما را افزایش دهد و از گرفتگی عضلانی در نواحی جراحی شده پیشگیری می کندد. تصمیم گیری در مورد زمان فیزیو تراپی با پزشک شما می باشد.
۶– انجام تمرینات و حرکات کششی و انعطافی : انجام حرکات کششی ایستا و پویا می تواند برای کمر شما بسیار موثر باشد. این تمرینات یک کشش دائمی و مداوم در کمر شما ایجاد می کند و باعث حرکت مفاصل شما خواهد شد. و توسط پزشک یا فیزیوتراپ به شما آموزش داده می شود.
۷– رژیم غذایی: بسیاری افراد فکر می کنند که این جور مواقع یک موقعیت مناسب برای کاهش وزن می باشد اما اشتباه است و باید از یک رژیم غذایی مقوی که باعث بالا رفتن انرژی می شود استفاده کنید. مصرف پروتئین ( انواع گوشت، حبوبات، لبنیات، تخم مرغ) در وعده های غذایی به ترمیم و باز سازی بافت های جراحی شده کمک زیادی می کند. به دلیل احتمال یبوست لازم است آب و مایعات کافی به بدن خود برسانید تا علائم یبوست و درد شکم را کم کنید. همچنین آب می تواند مواد مقوی را به کل بدن شما برساند. میوه و سبزیجات که فیبر بالایی دارند مصرف کنید. کلسیم ( لبنیات و قرص مکمل) و ویتامین دی باعث ترمیم استخوان می شود. غذا در مقدار کم و وعده بیشتر مصرف کنید.
۸- نحوه خوابیدن در تخت: از جراح خود بپرسید که بهترین وضعیت برای خوابیدن شما چیست اما بطور کلی مراحل زیر فشار کمتری به شما وارد می کند:
- برای خوابیدن: آرام به پشت بخوابید، قسمت بالای کمر، شانهها و سر را کمی بالاتر بیاورید، این کار را میتوانید با استفاده از یک تختخواب قابل تنظیم یا استفاده از بالشها انجام دهید. یک بالش یا پتوی رول شده را در زیر قسمت پشت زانوها قرار دهید تا لگن و زانوهایتان کمی خم شوند. یا به پهلو بخوابید و یک بالش بین زانوهای خود قرار دهید. در صورت زخم ستون فقرات تا زمان ترمیم زخم به پهلو بخوابید.
- هنگام بلند شدن از رختخواب: از “روش غلت زدن” استفاده کنید. در حالی که به پشت دراز کشیدهاید، زانوهای خود را خم کرده و کنار هم نگه دارید. به پهلو بچرخید و باسن و شانهها را در یک راستا قرار دهید و همزمان بچرخید، به این صورت ستون فقراتتان پیچ نمیخورد. با استفاده از دستها خود را به سمت بالا هل دهید و بگذارید پاها از کنار تخت خم شوند تا به حالت نشسته در لبه تخت قرار بگیرید.
۹- نحوه نشستن : نشستن بیشترین فشار را به کمر وارد میکند. جراح به شما می گویدکه چه مدت بعد از جراحی میتوانید بنشینید. برای مثال، ممکن است از شما بخواهد هر نیم ساعت از جای خود بلند شوید تا برای ۱۰ دقیقه بایستید یا راه بروید. از نشستن طولانیمدت در ماشین خودداری کنید. هرگز در زمان نشستن، زانوها از لگن بالاتر نباشند. روی صندلی ماشین، مبل و صندلی خود یک بالش قرار دهید تا بلندتر شود. یک صندلی توالت بلند خریداری کنید . ترجیحاً از یک صندلی دستهدار در هنگام نشستن و بلند شدن استفاده کنید. هنگام بلند شدن از صندلی، لگن را به آرامی به انتهای صندلی برسانید و از دستهایتان بر روی دسته صندلی برای هل دادن خود به بالا استفاده کنید در حالی که همزمان با پاها به سمت پایین فشار میآورید
* از کارهایی که نیاز به خم شدن، پیچاندن کمر، بلند کردن بیش از ۲٫۵ کیلوگرم (حدود ۱ گالن شیر) یا هل دادن و کشیدن چیزی دارند، خودداری کنید. زیاد نایستید و زیاد ننشینید. حفظ راستای بدن خیلی مهم است.
* با جراح خود در مورد اینکه آیا میتوانید از پلهها بالا یا پایین بروید صحبت کنید. برای برخی از افراد، ممکن است بالا رفتن از پله طی یکی دو هفته اول بعد از جراحی محدود شود. پس از آن پله را یکی یکی و با حفظ راستای بدن بالا بروید.
تمرینات بدنی:
در بین روزهای اول تا هفتم بعد از جراحی، بیماران میتوانند پیاده روی و حرکات کششی در سطح ابتدایی را شروع کنند .
از هفته دوم تا ششم تمرینات سطح متوسط برای بیماران توصیه میشود که باعث تثبیت قدرت عضلانی بیماران میشود.
بعد از هفته ششم حرکات پیشرفته و استفاده از توپ برای قدرت بخشیدن به کمر لازم هستند .
اما تاکید میشود که هیچ کدام از حرکات را تا زمانی که جراح تایید نکند نباید انجام داد.