مراقبت های بعد از عمل جراحی ترمیمی شکستگی بینی
دوران نقاهت این عمل طولانی است و بیمار باید از مراقبتهای لازم در این زمان آگاهی کامل داشته باشد.
۱-خونریزی : بعد از عمل بینی در صورت خونریزی خفیف، باید هنگام استراحت سر را بالاتر از سطح بدن قرار دهید. از کمپرس یخ بر روی بینی و گردن و صورت استفاده کنید. در صورت خونریزی شدید به پزشک مراجعه کنید.
۲-کبودی: کبودی بعد از عمل طبیعی است اما برای کاهش آن در دو روز اول کمپرس سرد و برای دو روز دوم کمپرس گرم استفاده کنید.کمپرس باید هر دو ساعت یکبار به مدت ۲۰ دقیقه استفاده شود.
۳- طریقه صحیح خوابیدن: در روز اول بعد از عمل استراحت مطلق به صورت نیمه نشسته با استفاده از دو بالش داشته باشید. تا یک هفته بعد از عمل استراحت نسبی داشته باشید و از حمل اجسام سنگین خودداری کنید. به صورت طاق باز بخوابید و به پهلو نخوابید چون به بینی فشار می آورد و توجه کنید هیچ ضربه ای به بینی وارد نشود و لباس های زیپ دار و پیراهن به جای تی شرت و لباس های کاموایی بپوشید.
۴-احتیاط در مصرف مسکن: برای تسکین درد مصرف استامینوفن ساده و کدئین توصیه می شود. مصرف قرص های مسکن ضد التهاب باعث رقیق کردن خون و افزایش خونریزی می شود. به همین دلیل از آسپیرین و داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن، ادویل و نوپرین، ایندو متاسین و … استفاده نکنید.
۵-شستشوی صحیح بینی: در صورت نیاز می توانند قسمت بیرونی بینی را به آرامی با پنبه و یا گوش پاک کن آغشته به آب تمیز کنید. بعداز برداشتن پانسمان برای پاک شدن چربی پوست و کاهش زمان تورم بینی آن را به آرامی روزی دو بارتمیز کنید.
۶-استفاده از اسپری سالین و سرم نمکی: وجود خون و مخاط باعث کیپ شدن مجرای بینی و مانع نفس کشیدن می شود در این موارد از اسپری سالین و سرم نمکی استفاده کنید. یک هفته بعد از جراحی می توانید بینی خود را با محلول آب نمک آبکشی کنید.
۷- عطسه نکنید: تا قبل از برداشتن پانسمان حتی الامکان عطسه نکنید و دارو های ضد حساسیت استفاده کنید. اگر مجبور به عطسه شدید عطسه را با دهان باز انجام دهید و آن را مانند سرفه فقط از راه دهان خارج کنید و خمیازه را هم به آرامی انجام دهید.
۸-پرهیز از رابطه زناشویی تا ۱۰ روز: برقراری رابطه جنسی موجب افزایش ضربان قلب و گردش خون و در نهایت وارد آمدن فشار زیاد به صورت می شود پس تا ۱۰روز برقراری رابطه توصیه نمی شود.
۹-عدم دستکاری و جابجایی گچ بینی: به هیچ عنوان گچ روی بینی را جابه جا یا دستکاری نکنید تا ضربه ای به آن وارد نشود.گچ بین ۴ تا ۷ روز بعد از عمل بینی توسط پزشک جراح برداشته می شود. برای شل شدن چسب ها و راحتی در برداشتن گچ به حمام بروید و سر و صورت خود را بشویید.
۱۰-حرکات زیاد صورت ممنوع: از حرکات زیاد و شدید صورت و عضلات آن مانند خندیدن، گریه کردن، قهقه زدن و .. بپرهیزید و فین نکنید، در صورت لزوم بینی خود را با گاز استریل به آرامی و آهسته پاک کنید و مسواک زدن دندان ها را به آرامی انجام دهید.
۱۱- عینک زدن: استفاده از عینک تا قبل از برداشته شدن گچ روی بینی بیمار مانعی ندارد. اما بعد از برداشته شدن گچ تا ۲ ماه جهت جلوگیری از تغییر شکل بینی عینک نزنید و آن را با یک چسب به پیشانی خود نصب کنید یا از لنز طبی استفاده کنید.
۱۲- استحمام بعد از عمل بینی: تا چند روز بعد از عمل حمام نکنید فقط بدن را شستشو دهید. بعد از آن برای جلوگیری از سرگیجه بهتر است با آب ولرم حمام کنید و سر را به جلو خم نکنید و از سشوار با حرارت برای خشک کردن موها استفاده نکنید.
۱۳-سایر مراقبت های لازم بعد از عمل:
- بعد از عمل بینی افزایش دمای بدن تا ۵/۷۳ درجه طبیعی است. در صورت تب زیاد فورآً به پزشک مراجعه کنید
- تا مدتی از رفتن به استخر و شنا خودداری کنید.
- از کشیدن سیگار و نشستن در کنار افراد سیگاری تا دو ماه بعد از عمل بینی خودداری کنید
- پماد جنتامایسین یا تتراسایکلین و یا پماد ترمیمی روی بخیه های بینی بمالید
- از خاراندن سوراخ های بینی یا قاعده ی بینی توسط دستمال یا دست خودداری کنید
- از گاز رول شده برای ترشحات بینی استفاده کنید
- برای جلوگیری از لخته شدن خون در پاها بایستید و یا پاها را ماساژ دهید
- طبق دستور داده شده به پزشک معالج خود جهت ویزیت مراجعه کنید
تغذیه بعد از عمل بینی :
- مصرف سوپ ولرم مثل سوپ جو و ماست بهترین گزینه برای رفع گرسنگی بعد از جراحی بینی است.
- نوشیدن آب کرفس و آب آلوئورا و آناناس برای کاهش کبودی زیر چشم و اطراف بینی مناسب است.
- از مصرف نمک جهت جلوگیری از تجمع آب در زیر بافت ها و افزایش تورم بینی خودداری کنید.
- از غذا ها و میوه های سفت مثل استیک، غذاهای گوشتی، ساندویچ و … و جویدن زیاد در هفته های اول بعد از عمل خودداری کنید.
- بعد از عمل برای پیشگیری از یبوست مواد غذایی حاوی فیبر مثل میوه های نرم مانند هلو و انواع توت، سبزیجات پخته شده مانند هویج، غذا های دارای جو پخته، نان غلات و … استفاده کنید.
- روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید. آبمیوه، آب مورد نیاز بدن را تأمین نمی کند.
- برای خنک شدن بدن، رفع گرگرفتگی و کاهش خطر خونریزی بستنی بخورید.
- پروتئین (انواع ماهی، مرغ و گوشت قرمز) ،کلسیم (لبنیات و قرص مکمل) ، روی و ویتامین C( مرکبات و گوشت و قرص مکمل) حتما مصرف کنید.